• Projekt V OBJEMU BESED v vrtcu Velika Nedelja in Podgorci

  Zapisala: Andreja Žnidarič, dipl. vzg.

  Vrtec Velika Nedelja in Podgorci sta v  šolskem letu 2016/17 vključena v projekt V OBJEMU BESED. Namen projekta je spodbujanje in dvig družinske  pismenosti.

  Družinsko pismenost predstavljamo kot temelj bralne pismenosti, slednja pa je nujni pogoj za delovanje v informacijski pismenosti. V okviru projekta potekajo srečanja prijavljenih družin. Vseh srečanj v projektu je deset. 2. 3. 2017 smo multiplikatorice pripravile že 6. srečanje, ki je potekalo v knjižnici Ormož.

  Ob 16.00 uri smo se zbrali pred knjižnico Franca Ksavra Meška v Ormožu. V notranjosti knjižnice nas je pričakala knjižničarka ga. Simona Sakelšek z lutko po imenu Srečka.

  Srečka je otroke in starše prijazno pozdravila in jim razkazala vse oddelke knjižnice. Otroci so lahko v rokah pridržali najtežjo knjigo. Z  velikim zanimanjem smo sledili Srečki in spoznavali knjižnico. Najbolj nas je očaral otroški oddelek  njegova razigranost, oprema, igrače…

  Takoj smo posegli po knjigah, ki so nas vabile s knjižnih polic in miz. Knjižničarka  nam je predstavila zelo zanimive knjige: med njimi tudi najmanjšo knjigo v knjižnici, knjigo o velikanu, slovenske slikanice …

  Knjižničarka nam je prebrala slikanico Herve Tulleta PRITISNI TUKAJ. Otroke je povabila k aktivnemu sodelovanju: pritiskali so na pike, jih drgnili, stresali knjigo, nagibali… Otrokom je bila knjiga zelo všeč in jo je knjižničarka morala prebrati še enkrat.

  Kasneje smo se poigrali z različnimi didaktičnimi igrami, ki spodbujajo predbralno opismenjevanje. Otroci, ki še niso bili vpisani v knjižnico, so imeli možnost vpisa.

  Preživeli smo lep popoldan v knjižnici Ormož. V knjižnici  potekajo tudi pravljične ure, katerih se  bodo zagotovo kdaj udeležili tudi otroci in starši, ki sodelujejo v projektu V OBJEMU BESED.